Ce e de făcut?

 
Ce e de făcut?
În afară de scărpinatul în cap şi fluieratul a pagubă.   
Îmi pare rău, nu vă pot da soluţii. Problema asta depăşeşte pe oricine, depăşeşte puterea guvernelor, chiar şi a corporaţiilor.
Această problemă deocamdată nu are soluţii, indiferent ce v-ar spune unii şi alţii despre energii neconvenţionale şi mai ales regenerabile. Vezi pagina aferentă Alternative . Aceasta e o problema de fizică elementară , nu de economie.  Dacă credeţi că aţi dat peste vreun răspuns ce pare bun, vă rog să vă verificaţi pe pagina cu întrebări pentru energii convenţionale şi regenerabile, ERoEI .
Acest site este doar un punct de plecare. Există câteva sute de cărţi în domeniu. Câteva mii de site-uri(vezi linkuri). Şi mii de articole (vezi Ştiri)
Nu vă pot garanta că ceea ce vine e doar o criză, ca cea din 1973, 1979 sau mai rău 1929. Toate analizele indică un declin, ceea ce e diferit de o criză, pentru că o criză e temporară şi nu lasă cine ştie ce urme.
Vă rog să verificaţi ce înseamnă o criză energetică minoră: 1973 sau 1979
De asemenea vă rog să priviţi cu atenţie pozele acestea din timpul penei de curent din New York 13 iulie 1977.
Firma de investiţii britanică Morgan Stanley a modificat cifra probabilităţi pentru o recesiune globală începănd din 2005 la 40 la sută. Adică sunt 40 %  şanse ca începând din 2006 lumea să intre în recesiune. Şi cifra creşte în fiecare zi.
 
Iată ce spune NY Times că e de făcut (7 mai 2004):
"Ce putem face? Iată o sugestie: Nu mai putem să săpăm după petrol şi nici să invadăm ca să rezolvăm problema. Orice am face, preţul petrolului va urca. Ceea ce putem să facem e să ne adaptăm"

Dar vă pot da sfaturi, dacă vă consolează cu ceva.

 • În primul rând călătoriţi. ACUM. În câţiva ani (2-3 maxim 4) preţul biletelor de avion va depăşii puterea de cumpărare a românului mediu. Deja preţul a urcat la multe companii aeriene cu 10-15%. Călătoriţi cât mai departe. SUA, Mexic, Peru, Canada, Australia, Thailanda, Brazilia, etc. Uitaţi de Europa 3 ani de acum încolo. O sa aveţi timp după aia. Uitaţi de România. Strângeţi bani anul ăsta şi plecaţi cât mai departe cu avionul. Soarta industriei aeronautice nu este roz. În 7-8 ani doar superbogătaşii vor putea să mai circule cu avionul. Criza petrolului va extermina avionul ca mijloc de transport în masă. Vezi  Alternative Biomase  zborul cu avionul.

 • Învăţaţi să trăiţi mai cumpătat. Ştiu, e greu, dar vă va fi mult mai greu când toată lumea o să fie nevoită să facă asta.

 • Pregătiţi-vă pentru o criza economică. Majoră. Întrebarea, ca şi în cazul declinului petrolului, nu este dacă, ci când?  Şi răspunsul pare sa fie : "repede". Un an, doi, patru maxim. Adică fix momentul când barilul va sări de 85-90$.

 • Dacă vreţi să vă cumpăraţi o maşina nouă, cumpăraţi-vă cea mai mică variantă acceptabilă, cu cel mai mic motor şi neapărat diesel. După cum puteţi citi şi pe acest site există mai multe alternative pentru motoarele diesel (biodiesel în primul rând, diesel sintetic din cărbune, gaz, etc) şi doar o alternativă pentru benzină ( gaz natural). Pe deasupra, motoarele pe benzină ţin mai puţin, cu aproape 40%, şi deşi acum poate vă puteţi schimba maşina la 3-5 ani, deci nu contează, în viitor condiţiile economice s-ar putea sa nu vă mai permită. Cumpăraţi neapărat motoare atmosferice, fără turbo, chiar dacă asta înseamnă mai puţini cai-putere. Dar înseamnă consum mai mic şi rezistenţă a motorului mai mare. Există motoare la care instalaţia de supraalimentare se poate dezafecta dar la maşinile noi din cauza controlului electronic este aproape imposibil. Industria auto va fi lovită prima, împreună cu cea aviatică. Şi deşi azi pare de neacceptat, firmele auto vor face ce au făcut deja companiile petroliere şi aviatice. Vor fuziona la nesfârşit.  Renault-BMW ; Toyota-Wolksvagen,  etc , orice e voie.

 • Dacă abia v-aţi cumpărat o maşină puternică, va fi ultima din viaţa dvs. În cel mai fericit caz e ultima dvs. maşină cu motor mai mare de 1 litru. Deci călcaţi-o acum, cât vă mai puteţi permite. Între timp aruncaţi o privire la SMART-ul lui Mercedes cu motor de 0,6 litri. Întrebaţi-vă serios de ce studiază Mercedes motoare minuscule de 15 ani.

 • Gândiţi-vă serios la construcţia unei case în afara oraşului. S-ar putea sa fie o eroare. Depinde foarte mult de serviciul pe care îl aveţi. Bucureştiul se extinde ca o plăcintă. Şi drumul până în centru s-ar putea să vă coste cât nu face în curând. În acelaşi timp s-ar putea sa fie mai bine. Dacă puteţi muncii ca să vă autoîntreţineţi în condiţiile de la ţară, s-ar putea să aveţi de câştigat. Aşa că cumpăraţi-vă neapărat teren în jurul casei. De asemenea gândiţi-vă că încălzirea cu lemne şi cărbuni revine în forţă. Deci oraşele vor fi mai murdare ca oricând. Iar calitatea aerului va suferii o degradare rapidă. În Londra anilor 1930-1940 era aprope imposibil de trăit deşi nu aveau blocuri.

 • Oricum, dacă vă construiţi o casă sau aveţi de gând să vă construiţi, puneţi mare accent pe izolaţii. Nu, nu e bine, puneţi accent enorm pe izolaţii. Există materiale de construcţii noi, incredibile, care fac minuni. Aerul condiţionat nu are mare viitor. Centralele termice pe gaz natural s-ar putea să vă ardă buzunarul şi oricum nu vă puneţi prea mare speranţă în gaz. - vezi Gaz natural . -  Românii în stilul tradiţional dau cu bâta în baltă Gazele rusesti Dacă nu înţelegeţi despre ce e vorba nu sunteţi singurul.

 • Dacă vreţi să vă construiţi o casă, aruncaţi neapărat o privire sistemelor Solterra  aici , aici , aici şi aici. Există deja şi în România. (mai mult nu vreau să le fac reclamă)
   
 • NU faceţi credite bancare pe imobiliare. Un credit pe 10-15 ani e tot ce poate fi mai rău acum.

 • Investiţi în aur. Diversele valute se vor demonetiza rapid când economia mondială va intra în declin. Aveţi aici un manual  Precious Metals for Dummies.  NU investiţi în dolar nici măcar pe termen scurt. Criza gazului natural va crea un handicap serios economiei americane. (Gaz natural) Ca să nu pomenim, doamne fereşte cuvântul deficit- şşştttt.

 • Vom asista la fenomenul de inflaţie-deflaţie pe care-l puteţi studia la toate crizele economice (1929, 1979, etc)

 • Dacă lucraţi la o firma de leasing, dealer auto, sau altceva în domeniu, gândiţi-vă serios la o schimbare de carieră. În 2003 în România s-au vândut cu 30 % mai multe maşini ca în 2002. În 2004, în primele 3 luni s-au vândut cu 50% mai multe maşini decât în aceiaşi perioadă din 2003.  Aşa că piaţa asta arată foarte bine deocamdată, dar nu vă lăsaţi păcăliţi.

 • Consultaţi lista cu cele mai riscante meserii pentru viitorul apropiat.

 • Dacă sunteţi artist îmi pare rău pentru dumneavoastră. Sincer. În situaţii de criză, mediul artistic are cel mai mult de suferit. Citiţi Nietzsche sau studiaţi perioada anilor 1920 şi perioada 1944-1947 în Germania (de fapt în aproape toată Europa). Deşi acum avem televizoare.

 • Dacă sunteţi bătrân mai bine nu descoperiţi acest subiect. O să vă descopere el pe dvs.

 • Dacă aveţi opere de artă scumpe, vindeţi-le acum. Întrebaţi-vă bunicii despre perioada foametei de după război şi despre trocurile ce se făceau în perioada inflaţionistă. Ce tablou se vindea pentru câtă mâncare?

 • Cumpăraţi-vă o bicicletă. Dar NU mountain bike. Nu sunt bune în oraş. Şi nici la ţară. De fapt sunt bune doar la munte.

 • Dacă slujba e prea departe, poate e momentul să vă mutaţi. Mersul pe jos, pe de altă parte, e foarte bun pentru inimă.

 • Dacă locuiţi la ultimele etaje ale unui bloc, mutaţi-vă acum. Jos, cât mai jos.

 • Încercaţi să rămâneţi pozitivi şi activi în loc să ignoraţi sau să daţi vina pe unul sau altul.

 • Învăţaţi de la oamenii care muncesc din greu. Sunt în jurul vostru.

 • Fiţi oarecum bucuroşi. Sunteţi un om avertizat. În jurul vostru sunt oameni care îşi fac planuri mari şi frumoase. Nu le stricaţi visele. Vă vor înjura.

 • Ceva bun oricum reiese din toată povestea asta. Problema încălzirii globale s-a rezolvat de la sine. O să terminăm combustibilii fosili înainte de a distruge complet planeta. CNN.

 • Vă rog să NU mă credeţi că o criză majoră în viaţa noastră este iminentă. Deşi acum sunt convins, şi eu prefer să ignor faptele. Îmi e mai uşor aşa. Viaţa e frumoasă.
 • Puteți să vă abonați la lista de dicuții pe această temă - Energie Gratis de pe Yahoo.

..................................................................................................................................

A, ba e ceva de făcut:
Rugaţi-vă.
Dacă sunteţi credincios, în fiecare zi.
Dacă sunteţi necredincios la fiecare două zile.
Dacă sunteţi bogat, rugaţi-vă de trei ori pe zi, indiferent, credeţi sau nu. Pentru că aveţi cel mai mult de pierdut.

Rugaţi-vă ca cineva să găsească, din greşeală, soluţia pentru energia din nimic, o soluţie care ar încălca legile fizicii cunoscute în picioare, dar ce contează, ne-ar salva. Şi să găsească soluţia asta dacă se poate şi repede, că intrăm deja în repriza cu "prea târziu". Eventual un James Bond, Harry Potter, un Păcală sau un Făt Frumos; Superman sau Spiderman.

Dar mai ales rugaţi-vă pentru cei care au hotărât că "Lăcomia este un lucru bun"  trebuie să fie lege; nu numai în natură, ci şi într-o societate care se află deasupra celorlalte legi ale naturii.  

Rugaţi-vă să fie vorba de o criză şi nu de declin. Eventual doar o criză scurtă, câţiva ani acolo, o să vă pierdeţi slujba, afacerea, poate chiar mai rău, dar o să treacă. Despre declin nici nu vreau să vorbesc. Vezi Căderea Imperiului Roman.

Sau şi mai bine, rugaţi-vă ca toate astea pe care vi le-am descris să nu fie adevărate, sa fie doar un vis urât, şi petrolul ieftin să nu se termine niciodată, planeta Pământ sa fie o planetă cu adevărat infinită, cu resurse pentru toţi, fericire şi pace la toată lumea. Clubul de la Roma să fie o adunătură de idioţi, Internetul să nu existe şi toţi oamenii aceştia să mintă.
 
Serios vorbind e un fel "Să punem răul înainte", o metodă întodeauna benefică pe termen lung.
Oamenii produc arme nucleare, oamenii produc arme chimice şi biologice. Le produc pentru că e posibil să aibă nevoie de ele. Scenariul pe care-l imaginează este cel mai rău posibil.
128.000 de arme nucleare au fost produse de la sfârşitul celui de al doilea război mondial.
În 2003 mai erau aproape 30.000 din care 17.500 operaţionale.
Aşa că dacă acest scenariul - Peak Oil - vi se pare puţin probabil, nu e un motiv de liniştire.
"Pregăteşte-te pentru ce e mai rău şi speră la ce e mai bun."
 
    
Sfârşitul site-ului
Poza deja e depăşită (0-5 ani)
Rotund şi rece
Dar nu şi al poveştii. Aveţi câteva mii de site-uri de vizitat. Câteva sute de cărţi de citit. O planetă de vizitat. Şi o viaţă de trăit.