Lista meseriaşă. Sau lista neagră.
10 ani. Adică 2014.  Poate chiar 2012.

Meseriile de risc maxim. Oarecum în ordinea riscului. Dacă aveţi idei scrieţi-mi. Sau şi mai bine lista de pariuri e deschisă la http://groups.yahoo.com/group/energiegratis/  sau energiegratis@yahoo.com
 

E vorba de estimări. Nimic nu e sigur până nu se întâmplă, dar de data asta chiar se întâmplă.
E vorba cel mai probabil de 5 ani de acum încolo. Adică de momentul când barilul va depăşii bariera lui 85-95$. Ce putem vedea cu ochiul liber în acest moment. Unele din aceste meserii vor dispărea aproape complet în 6-8 ani. Unele analize discută despre 250$ la baril. Practic doar petrochimia va mai avea acces la petrol. Transportul va trece pe alternative. Şi atunci vom afla cu toţii care sunt alternativele şi cât sunt de viabile.

1. Aviator. Reprofilaţi-vă pe dirijabile dacă puteţi. Pentru o perioadă vor fii viabile. Pericol 99%. Probabil 10% sau mai puţin din actuala industrie va supravieţuii în 10 ani de acum încolo.

2. Şofer de taxi. 70-80 % din taxiuri nu vor mai fii pe piaţă în 2010-2012. Dacă acum sunt să zicem 10.000, vor rămâne poate 2.000.

3. Construcţii de drumuri. Putem să pariem liniştiţi că autostrada Bechtel nu va fi terminată niciodată. Bitumul necesar asfaltului va devenii prea scump ca să mai merite. Toate utilajele din industrie consumă motorină pe pâine. Ca să nu vorbim de sensul întregii investiţi. Vezi elveţienii.

4. Dealer auto. Vânzările auto vor cădea la 20% din cifra actuală (2004) în cel mai bun caz. Mai probabil 10%. Pe măsură ce lumea va afla despre subiectul apogeului petrolului se vor căuta soluţii. Motoarele hibride auto actuale nu sunt nici performante, nici economice. În 5 ani nu vor apărea noutăţi senzaţionale ci doar noutăţi interesante. Chiar dacă consumul mediu ar scădea la jumătate (!!!!) nu ar fi de ajuns pentru a întârzia declinul cu mai mult de 2-3 ani. Şi consumul mediu e dat de fapt de automobilele deja existente.
La acest capitol intră şi leasingul. Chiar dacă vorbim de leasing pentru utilaje şi nu pentru maşini nu putem să ignorăm că piaţa va fi în declin.

5. Asigurări. Piaţa de asigurări de orice fel va fi practic inexistentă din 2012. Nimeni nu va mai avea curaj să asigure nimic pentru că va fii prea periculos. Dar criza economică majoră se poate declanşa mult mai devreme. Dacă credeţi că asigurările mai funcţionează, gândiţi-vă doar la momentul 9/11  şi de cutremurul declanşat în industria de asigurări după. Şi până la urmă a fost doar o poveste locală, oarecum izolată.

6. Turism. Dacă v-aţi cumpărat un hotel sau lucraţi la o firmă de turism sunteţi pe lista neagră. Chiar foarte neagră. Asta include bineînţeles şi agroturismul.

7. Companii multinaţionale şi reprezentanţe străine. Dacă firma la care lucraţi importă bunuri în cantităţi mari atunci aveţi o problemă. Dacă compania foloseşte air-freight (transport pe calea aerului) atunci aveţi o serie întreagă de probleme. Dacă firma dumneavostră se bazează şi pe un sistem oarecare de distribuţie, mă rog, cred că puteţi deja să faceţi socoteala. Cumva e vorba de bunuri mari, grele, cu valoare pe greutate mică? Raportul Kg/$. Un bun exemplu ar fii electrocasnicele mari - frigidere, aragaze.  Circumstanţe agravante: Bunurile pe care le distribuiţi  se vând cumva în rate? Ooops.

8. Fashion. Ţoale. Magazine de lux. Publicaţii neesenţiale ( aici nu intră Playboy ).

9. Orice producător sau distribuitor-instalator de produse neesenţiale care consumă mult ( combustibil, gaz natural, electricitate, etc). De exemplu piscine, aer condiţionat, etc.

10. Business as Usual. Aici intră aproape orice. Cu mici excepţii în agricultură, zootehnie şi medicină-farmacie toată lumea va fii afectată.
 

La această listă vă rog să vă notaţi singur cât de esenţial este produsul pe care-l produceţi sau vindeţi pentru societate sau persoane individuale. Dacă e vorba de produse de lux, atunci adăugaţi la gradul de risc cel puţin 80%. Nimeni nu va mai cumpăra parfumuri sau ceasuri în perioadă de criză.
Nu vorbim de aur, care este o investiţie foarte bună în timp de recesiune.

HOME